הפתעה. זה מה שעולה ממחקר חדש שערכה חברת ביג שוט. תוצאות המחקר הוכיחו ש-72% מהאוכלוסייה לא שואפת לקנות וילה בקיסריה, לרכוש מכוניות יוקרה או להרוויח עשרות אלפי שקלים נוספים בחודש. הם רוצים רק דבר אחד – שתהיה להם את האפשרות לממן את החלומות הקטנים שלהם. איך יש דבר אחד שמונע מהם להגשים החלומות הללו. מהו?
אימפלוסיביות וחוסר ידע פיננסי, אלו הדברים שדוחפים אנשים כיום להשקיע במקורות שאינם רווחיים אם בכלל ביחס לשאר האלטרנטיבות הקיימות בחוץ. אנשים נוטים למכור את הזמן שלהם תמורת כסף, תמורת בית, לעבוד יותר שעות, לוותר על זמן איכות עם המשפחה שלהם, להשתעבד לבית, לרכב, להשתעבד למירוץ העכברים, וכל זה לשום מה? כדי להגשים חלומות ולהרגיש את תחושת החופש הזאת. השתעבדות.
"לחלום לא עולה כסף, להגשים אותו כן עולה"
חופש כלכלי זה סטייט אוף מיינד. זו בחירה של לקיחת אחריות על מה שיש לך ומה שאתה עוד צריך. כשפגשתי את גיא ברנד, מייסד חברת Big Shot, לראשונה לפני מספר שבועות נפל לי האסימון. גיא שיתף אותי בסיבה לכך שהאוכלוסיה הישראלית ממשיכה להפסיד כסף מהכסף שלה, והאם היא עושה את זה באופן מודע או לא.

בטוח יעניין אותך:
גיא, בוא נתחיל מההתחלה…
"לעשות כסף מעבודה, זה אופיום להמונים. כולנו עושים את זה וכולנו נמשיך לעבוד למען הכסף שלנו. אך יש קאצ' – במידה ובן אדם לא דואג לכך שהכסף יעבוד עבורו, אז מבחינה כלכלית הוא לא יגיע לשום מקום. הכסף ללא ממנף את עצמו ונשאר תקוע. אתה פשוט חייב להגיע למצב שבו יש לך הכנסות פסיביות."
"אנשים רוצים לעבוד פחות אבל בפועל עובדים יותר"
"אנשים מציירים לעצמם איזושהי תמונה בראש שהם היו רוצים לשכב על שפת הים ובו זמנית שהכסף ישכב להם בבנק. זה לא קורה בפועל. אולי אנשים רוצים לעבוד פחות אבל בפועל הם עובדים יותר. ודרך אגב זה לא תמיד בגלל שהם מרוויחים יותר. אנשים רוצים להיות בעשייה מכל מיני סיבות פסיכולוגיות.
כסף = יותר כסף
"אנחנו צריכים לצאת מהמשוואה שהזמן שלנו שווה כסף. בפועל האנשים העשירים ביותר בעולם עושים כסף מהכסף שלהם. וזה הסוד. עם זאת, עדיין המון אנשים חוששים להיכנס למסחר בשוק ההון כי הם חוששים מכמות הזמן שזה יגזול להם.
אבל אני יכול להראות דוגמאות מחדר המסחר שבן אדם נכנס לפוזיציה ובתוך רבע שעה עשה למעלה מ-1000$, סגר את המחשב וזהו נגמר ביי. ז"א זה לא שאלה של זמן זה שאלה של מה אתה עושה בתוך השוק, כמובן באיזו רמת סיכון אתה עובד וכו'.
מה גם השוק האמריקאי שעון ישראל נפתח בארבע- ארבע וחצי אחה"צ עד 11 בלילה. יש לך מספיק זמן. מה גם שלא כל הסוחרים יושבים יום יום מול המסך, יש אנשים שנכנסים לשוק פעמיים בשבוע, פעם בשבועיים, מסתכלים על השוק, משנים פוזציה, משפרים פוזיציה, וזהו וממשיכים."

בטוח יעניין אותך:
"יש אנשים שבכלל סוחרים, יש להם מה שנקרא מניות הבית, כלומר רשימה של מניות שהם קוראים עליהם, שהם עוקבים אחריהם, שהם מלקטים אינפורמציה, מבינים קצת את הביזנס יותר לעומק. וזה מה שנקרא שגר ושכח, אתה לוקח את נבחרת המניות שלך, משקיע בהם לטווח ארוך."
אז למה כולם סולדים מצמד המילים "הכנסה פסיבית"?
"הכנסה פסיבית זו לא מילה גסה, בעצם תלוי איך משתמשים בה. אנשים בטוחים שהם יכולים לזרוק את הכסף שלהם על דירה בחו"ל ולצפות שהיא תניב להם רווח ללא כאב הראש, ההתעסקות והבירוקרטיה שמסביב. אין דבר כזה "לא לעבוד". בהכנסה פסיבית ובמיוחד בתהליך הלימוד שבה לומדים לייצר אותה, דרושה לא מעט עבודה שבטווח הארוך תשתלם.
הכנסה פסיבית יכולה להגיע מכל מיני צורות. למשל – דירה. כאשר אתה קונה דירה להשקעה אתה מניח שבעוד כמה שנים ערך הדירה יעלה. וזה יכול לקרות וזה יכול גם לא לקרות ואפילו לרדת. אך נניח שהנכס שלך הניב רווח 4% בשנה החולפת, מה זה רווח שכזה ביחס לאלטרנטיבות אחרות?"
מהן האלטרנטיבות האחרות?
"אתן לך דוגמה; חדר המסחר שלנו ב-4 חודשים האחרונים עשה קרוב ל-25% על התיק. כלומר אם היה לך היום 40,000 שקלים, הייתי עושה בארבעה חודשים 10,000 ש"ח. דבר כזה לא יכול לקרות בעולם הנדל"ן."
זה נשמע כמו חלום, שלא ניתן להגשים.
"זה מה שרוב האנשים חושבים.
בוא נדבר רגע על המונח כלכלת מחשב;
היום כבר עשרות אם לא מאות מיליונים נהנים מכלכלת מחשב שזה אומר חיבור פשוט למחשב ואינטרנט. העובדה הזאת מקנה לך את האפשרות והיכולת לייצר הכנסה נוספת אחרי שעות העבודה ללא שינוי דרמטי בהרגלי החיים. להפך, אם כבר זה משתלב יופי בסדר היום. אתה יכול להגיע הביתה מהעבודה, לבלות את אחה"צ עם הילדים וכשהם הולכים לישון אתה יכול לפתוח את המחשב ולייצר לעצמך עוד קצת מזומנים לכיס וככה לתפור את החופשה המשפחתית הבאה שלך.
הצורך הזה ליצירת הכנסה נוספת הוביל להתפתחותן של הרבה מאוד פלטפורמות שמאפשרות את זה: אמאזון, איביי, שופיפיי ועוד. אך בעוד שהאחרונות תפסו תאוצה רק בשנים האחרונות, אי אפשר להשוות אותן לשוק ההון מאחר ואין להן הוכחה היסטורית. שוק ההון איתנו מעל 150 שנים והוא כאן כדי להישאר. וההוכחה הטובה ביותר לניצול כלכלת המחשב בדור שלנו היא שוק ההון – יותר ויותר אנשים משתמשים במחשב בכדי לייצר לעצמם כסף באמצעות ההון."
יש מספיק לכולם
"הנקודה היא שהפלטפורמה של שוק ההון, היא הגדולה ביותר במחזור שלה. אם אני מסתכל על אמאזון, המחזור הוא 110 מיליארד לשנה. כ-150 מיליארד דולר ביום מחליפים ידיים בשוק ההון. אז כן, יש מספיק שפע לכולם. למעשה שוק ההון, הבורסה, היא השוק הגדול ביותר לאותם אלו שנכנסים מדי שנה להיות חלק מקהילת כלכלת המחשב."

"זה שאני לא יודע משהו יכול לפגוע בי מאוד"
"אם תשאל אותי למה אנשים ממשיכים להשקיע את כספם דווקא באלטרנטיבות שלא מניבות רווחים גבוהים התשובה לכך תהיה פשוטה – חוסר ידע פיננסי, ואני ממש לא מאשים אותם.
רובנו לא עוברים השכלה פיננסית, בטח לא בתיכון וגם לא בהשכלה גבוהה. לא נותנים לנו כלים בצומתים פיננסיים שאנחנו נכנסים אליהם – איך לוקחים משכנתא, איך להתנהל עם הכסף. תוסיף לזה שאנשים שכירים לא מכירים את האלטרנטיבה שיש להם עבור הקופות והחיסכונות שלהם."
אז מה הפתרון שאתה מציע?
"זה שאני אגיד למישהו מה לעשות עם הכסף שלו, זה לא ייתן לו שום דבר. אני חושב שהמעשה הראשון שרוב תושבי מדינת ישראל, תושבי כדור הארץ, צריכים קודם כל לקבל את הכלים והידע הבסיסי גם אם הם לא משתמשים בהם ביומיום."
"אם אתה לא יודע איך לקרוא את זה, אז איך תדע אילו אלטרנטיבות יש לך?"
"כמעט כולנו מנהלים חשבון בנק כזה או אחר ויש כאלו שהכסף יושב להם בבית השקעות. ב-95% מהמקרים השיחות שאתה מנהל עם יועץ ההשקעות שלך, אתה למעשה מובל ולא מוביל. המקסימום שאתה עושה זה להנהן עם הראש, כי אתה לא מבין שום דבר ממה שהוא אומר לך.
עוד מקרה נפוץ הוא דואר הזבל. לא מהסוג הזה שאתה מקבל לתיבת האימייל שלך אלא מסוג המסמכים שאתה מקבל בדואר הביתה – פותח, מסתכל על המספרים, ושם בצד באיזו תיקייה נסתרת. כן, אני מדבר על אותו הדו"ח שנקרא סטייטמנט של בית ההשקעות (או הגוף שמנהל לך את הקופות/קרנות) שבו רשומים כל המספרים והנתונים מכל הקופות, החסכונות שלהם ועוד. והסיבה לכך? אנחנו פשוט לא יודעים לקרוא את זה, זה ג'יבריש מבחינתנו. ואם אתה לא יודע איך לקרוא את זה, אז איך תדע אילו אלטרנטיבות יש לך?
וזו בעיה רצינית מאוד."
כדי שאנחנו נצליח ליישר קו בנושא הזה, כל אזרח במדינת ישראל, בין אם הוא חושב שזה משעמם, לא מעניין או שהוא לא צריך, חייב ללמוד את הבסיס בעולם הפיננסי. זה הבסיס לפני הרבה מאוד דברים אחרים.

בטוח יעניין אותך:
הבנק מקנה לך תחושת ביטחון מדומה
"לאנשים יש תחושה של ביטחון כשהכסף שוכב להם בבנק, ולא משנה מה יקרה עם הבנק תמיד הכסף הזה יהיה בטוח. אך בסופו של יום הם מפסידים כסף ולא מרוויחים כסף. למה? שוב פעם, הכל זה עניין לבחון את האלטרנטיבות שקיימות בחוץ – הריבית בפק"ם לעומת מסחר בשוק ההון. הרווח כל כך זניח בפק"ם וכפי שציינתי כאן למעלה בשוק ההון את יכול להגיע לתשואה גבוהה
תאר לך כמה כסף כבר היית עושה אם היית רוכש את מניית פייסבוק, אמאזון, נטפליקס בתחילת הדרך? אלו שכן עשו זאת, הרוויחו המון כסף, והזדמנויות תמיד היו ותמיד יגיעו. אין רגע יותר טוב מעכשיו."
נדל"ן נחשבת אלטרנטיבה לגיטימית?
"השקעה בנדל"ן מרתקת את כל ההון שלנו ומאלצת אותנו לקחת הלוואה ל-20 שנה או יותר. הדבר הזה אוטומטי מחסל את הנזילות של הכסף שלנו ומונע מאיתנו לנצל הזדמנויות בהמשך. אך נניח שהחלטנו ללכת על האופציה הזאת – בוא נבחן את הרווח: רווח של 4% מדירה להשקעה או תשואה של 25% ממסחר במניות נדל"ן, שים לב שעדיין מדובר בנדל"ן, אז איפה לדעתך כדאי לי להשקיע? התשובה היא ברורה.
ועדיין אנשים ממשיכים לקנות דירות…
"הבלוקים מייצרים אצל רוב האנשים איזשהו משהו מנטלי יציב כזה, ביטחון, סוג של נכס שתמיד יהיה שלי לא משנה מה יקרה. אך יש כאן התעלמות מוחלטת מהתמונה הגדולה – התעלמות מתשלומי המשכנתא שנים על גביי שנים, מה שמגדיל את ההוצאות החודשיות ומה שפוגע בנו הכי הרבה מבחינה כלכלית. בפועל אנחנו יוצרים את המצב ההפוך מהרצוי – מגדילים את ההוצאות במקום להגדיל את ההכנסות.
אז שוק ההון זה הפתרון?
לאן אתה חושב שכל הכסף של הפנסיה שלך כבר עכשיו הולך? לשוק ההון. אז קודם כל בואו נצא מנקודת הנחה שכולנו נמצאים בשוק ההון, כל הכסף שלנו בשוק ההון. הקרנות, הקופות, הכסף המנוהל, הביטוח, הכל בשוק ההון. אין לו שום מקום אחר שהוא יכול להיות, כולו זורם לשוק ההון. אז אם כל הכסף שלי בשוק ההון, אני חייב לדעת מה אני עושה איתו, מה האלטרנטיבות, מה עושים או לא עושים."

רוברט קיוסאקי, מחבר הספר "אבא עשיר, אבא עני" אמר…
"אנשים חייבים ללמוד מהו ההבדל בין נכסים לבין התחייבויות כאשר המטרה היא לפעול ולייצר כמה שיותר נכסים מניסים שיגרמו לכסף לעבוד בשבילם, גם כשהם ישנים"
וזה בדיוק מה שרוב הישראלים יענו לך שהם הכי רוצים:
- לא לצאת פראיירים
- ולעשות יותר כסף ממה שהם עושים
'אבל אני לא מתכוון להמר על הכסף שלי בשוק ההון'
זה מה שרוב האנשים חושבים. 'שוק ההון = הימורים, הפסדים'. אז הימורים זה לא, אנשים פשוט לא יודעים מהי ההגדרה של הימור. בית המשפט בארה"ב הגדיר את המונח הימור כך: "הימור זה מצב שבו מרכיב המזל גדול ממרכיב היכולת".
אני אתן לך דוגמה: למשל, אם אנחנו נלך שנינו עכשיו לרולטה בקזינו, ונתחיל לפזר את הז'יטונים, אנחנו נקראים מהמרים. למה? כי למעשה מהרגע שהכדור מתחיל להסתובב אין לי שום יכולת להשפיע על התוצאה. זאת אומרת הימור פר אקסלנס.
גם אם תחשב 20 אלף סטטיסטיקות, התוצאה היא שב-97% מהמקרים אתה תפסיד, אין לך יכולת להשפיע על התוצאה."

יותר שכל ממזל
"בשוק ההון זה מקרה אחר. מרכיב היכולת שלך גדול ממרכיב המזל מה שאומר שיש לך יכולת להשפיע על התוצאה, ולכן זה לא מוגדר כהימור. בכל דבר שאנחנו עושים בחיים יש אלמנט של מזל ואלמנט של יכולת, השאלה מה גובר על מה."
ההבדל בין מהמר לסוחר
"ויותר מזה, כשאני נכנס לפוזיציה הדבר הראשון שאני מסתכל עליו זה כמה כסף אני מפסיד ולא כמה אני מרוויח. אף פעם לא מעניין אותי כמה אני מרוויח. דרך אגב זה ההבדל בין סוחר למהמר. כי כל מה שמעניין מהמר זה כמה כסף הוא ירוויח כי הוא לא לוקח בחשבון את ההפסד, ואותי מעניין קודם כל כמה אני עלול להפסיד."
ומה עם מניות ריסקיות?
"יש מניות קטנות שנקראות penny stocks והן נחשבות מסוכנות. בפועל אנחנו לא יכולים לצפות מראש על פי פרמטרים שאנחנו יודעים אותם, איך המנייה הזאת תתנהג. וכאשר אתה מסתכל על מה המנייה הזאת עושה בשוק, אתה רואה אותה עולה בטירוף ויורדת בטירוף. זאת אומרת כשאני מסתכל על הכסף שלי ואני רוצה לייצר ממנו תשואה, אני חייב קודם כל לזכור שאני צריך לייצר תוחלת חיובית עליו."

"אנחנו לא מתעסקים בכלל במניות ריסקיות. להפך אנחנו מזהירים את הלקוחות שלנו מלהתעסק בדברים שהתנודתיות גדולה ולא יציבה ובמקרים שבהם אנחנו לא יכולים לצפות מה המנייה תעשה או ההשפעה של כל מיני גורמים.
הולכים על השחקנים הגדולים
אנחנו מלמדים את התלמידים שלנו להיכנס למניות גדולות שיש בהן הרבה מאוד נזילות, שיש שם כוחות שמפעילים את המניות הזאת. כלומר יש קונים, יש מוכרים, יש אקשן, אז הסבירות שיקרה משהו חד באותו יום, באותו שבוע, באותו חודש, באותה שנה, היא נמוכה יותר."
"החוכמה היא לדעת להפסיד בקטן"
סוחר יומי הוא קודם כל אומן בהפסדים. אף סוחר לא פוגע תמיד בול. בסופו של דבר רוצים להיות תוחלתיים בצד החיובי באופן עיקבי, חודש אחרי חודש, או לבדוק את זה חצי שנה אחורה, והעיקר שהתוחלת בסופו של דבר תהיה חיובית.
וחשוב לזכור ששוק ההון לא רק מדבר במספרים, הוא גם מדבר המון במילים. צריך להבין שבכלל כל אירוע שקורה בעולם, הוא מקבל במה בשווקים, אתה רואה את ההשפעה שלו בתוך השווקים.
למשל, מלחמת הסחר בין ארה"ב לבין סין, הוועידה של G-20 או כל אירוע כזה או אחר. בתור משקיע בשוק ההון יש לך את האפשרות לסחור בהצלחה ולהרוויח מכל ציוץ שטראמפ מצייץ בטוויטר"

נשמע מבטיח? אל תנסו את זה בבית לבד

התלמידים עוברים סטאז' בחדר המסחר שלכם?
"כן. התלמידים שלנו יכולים להתחבר מהבית או מכל מקום שירצו ולראות בזמן אמת את כל המהלכים שעושים הסוחרים שלנו והיועצים מפרשנים. כמו כן התלמידים שלנו יכולים להתייעץ עם היועץ על כל מיני מהלכים שהם מתכננים לעשות.
מתלות לעצמאות
"האלמנט של מעקב אחר סוחרים הוא מבחינתנו אלמנט לימודי. כי אנחנו מחנכים לעצמאות ולא לתלות. אנחנו לא רוצים שהם יעשו את מה שאנחנו עושים, גם אם אנחנו מאוד מצליחים, אנחנו רוצים שהם ילמדו להצליח בכוחות עצמם. למעשה אנחנו לא נותנים לך דגים אלא מלמדים אותך איך לדוג כדי שתהיה שבע לכל החיים שלך.
התלמידים שלנו מתרגלים אסטרטגיות מסחר, ניהול סיכונים, תבניות, כיצד לבחור את המנייה הנכונה או הנכס הנכון לפי הפרמטרים המסויימים שאנחנו נותנים להם. זה תהליך שלוקח מספר חודשים וזה מאוד אינדיבידואלי."

"ואז מגיע השלב שאנחנו מאפשרים לתלמידים שלנו לפרוש כנפיים ולעוף. הם שולטים באופן אבסולוטי בידע ובכלים, יודעים לתפעל את תוכנת המסחר, מיומנים על הסימולטור. וכך למעשה הוא מגיע ליום המכונן שבו הוא הולך ופותח חשבון מסחר, ומתחבר אל חדר המסחר שלנו ומתחיל להשקיע על כסף אמיתי. זוהי עצמאות אמיתית. כי מה יקרה אם יום אחד אנחנו כבר לא נהיה?"
קהילת סוחרי החופש הגדולה ביותר בעולם
"מסחר בשוק ההון יכול להוציא אותך לחופש אמיתי. למה? כי מסחר בשוק ההון, להבדיל מהרבה מאוד מקצועות אחרים, זה מקצוע שאתה לא תלוי בו באף אחד. לא בבוס, לא בעובדים, לא בספקים, לא במלאי לא בכלום. הדבר היחיד שאתה צריך זה ההיגיון שלך, את הכלים והידע שאתה צברת ואת היכולת שלך להתרכז מול המסך לזמן שאתה הקדשת לדבר הזה, ולעשות כסף, מכל מקום בעולם, בתנאי שיש לך חיבור טוב לאינטרנט.

מה קורה אם יש לי רק מעט כסף התחלתי?
"זהו מצב עדיף. המינימום שהברוקרים מבקשים הוא -2500$-3000$ לפתיחת חשבון, ולא יותר מזה. כי אין מה לעשות כי כשאתה מתחיל לסחור על כסף אמיתי, האלמנט המנטלי נכנס להילוך, וזה מאוד משפיע על כל ניהול קבלת ההחלטות שלך.
לכן כמו בכל דבר, כשאתה מתחיל משהו והוא חדש אז עדיף לעשות טעויות בקטן ולא לעשות טעויות בגדול. ואם זה מצליח לך, אתה רואה שיש תוחלת חיובית חודש אחרי חודש, ואתה יודע מה לעשות, תיכנס אול-אין, תשקיע את הכסף הגדול, תפתח את החיסכון ששמרת בצד כל חייך ותתחיל לעשות כסף."
אני לא אומר לך עכשיו 'לך תתפטר מהעבודה'….
"מסקר שערכנו בין לקוחותינו עולה שכ-72% מהאנשים אמרו שהם רוצים לייצר בין 3000 ל-5000 ש"ח בחודש נוספים, כלומר בין 60000 ל-100000 ש"ח בשנה, שזה אפשרי לחלוטין! סכומים שכאלו הם הכנסה נוספת שיכולה לעזור לך ולמשפחה שלך להגשים חלומות קטנים."
בכנות, שוק ההון מתאים לכולם?
כן, לכולם. להפך, כל אחד יכול להתאים את שוק ההון אליו ולסגנון החיים שמתאים לו. למשל אם אתה עובד משרה מלאה אתה יכול להתמקד במסחר סווינג ולהשקיע רק שעה עד שעתיים בשבוע!! אם בכל זאת הצלחת למצוא שעה פנויה ביום אתה יכול להפוך אותה ל100$ באמצעות האסטרטגיות שאנחנו מלמדים.
מעבר לפרקטיקה, מה עוד אני מקבל משוק ההון?
"תחשבו על זה רגע – שוק ההון תמיד היה והוא כאן כדי להישאר. מכיוון רק אחוז קטן מהאוכלוסיה מחזיק בידע על שוק ההון, ההבנה בתחום הזה מייצרת עבורכם יתרון גדול במידה ואתם יודעים להתנהל בצורה נוכנה. מעבר ליתרון היחסי, הידע שלכם שווה כוח. הידע הבסיסי יאפשר לכם להבין מה מנהלי הכספים עושים עם החסכונות שלנו, לנהל את הכסף וההשקעות שלנו באופן עצמאי, לדעת לבחור מניות נכונות להשקעה ובשורה התחתונה לעשות כסף מכל מקום בעולם.
רוצה לייצר לעצמך גב כלכלי?
כפי שהבנתם, מסחר בבורסה זו האלטרנטיבה המשתלמת ביותר לייצר הכנסה פסיבית, עם תשואה גבוהה יותר מנדל"ן או כל חיסכון אחר בבנק. כל אחד יכול החל מצעירים אחרי צבא ועד אנשים שנמצאים בפנסיה, ולא צריך יותר מ-3000$. כל מה שצריך זה ללחוץ כאן ולקבל מיני קורס בחינם שילמד אתכם את היסודות הבסיסיים להשקעה בשוק ההון.
כאן מייצרים חיי חופש כלכלי אמיתי >
